The ISETC24 Organizing Committee invites you to the 16th International Symposium on Electronics and Telecommunications, Timisoara, Romania in November 7-8, 2024

 


La editia din anul acesta au participat 13 echipea cate 4 studenti din 12 centre universitare :Beijing Association forScience and Technology (China), Universitatea Politehnica Bucuresti,Universitatea Tehnica Moldova(Republica Moldova), Universitatea TehnicaCluj-Napoca, Universitatea din Craiova, Universitatea “Dunarea de jos” Galati,Universitatea Tehnica “Gh. Asachi”Iasi, Ecole d'ingenieurs en Informatique 3iL(Franta), Facultatea de stiinte tehnice Novi Sad (Serbia), Universitatea dinOradea, Universitatea “Stefan cel Mare” Suceava, Universitatea Politehnica dinTimisoara (2 echipe reprezentand Facultatea de Electronica si Telecomunicatiirespectiv Facultatea de Automatica si Calculatoare). 


Tematica abordata de temele propuse la acest concurs in cele 15 editii desfasurate panain prezent este una complexa, proiectele cerand o stransa colaborare intresoftware si hardware.


 
Juriul a fost compus din



  • John MILNER (City University of London, UK)  - presedinte onorific

  • Timothy HALL (Dept. of Electronic and Computer Engineering,University of Limerick, Ireland) – presedintele juriului

  • Maurice O'CONNELL(Dept. of Electronic and Computer Engineering,University of Limerick, Ireland)

  • Claudine LECOCQ (L'Ecole Polytechnique de Lile, France)


 


Echipa care a reprezentat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii afost compusa 



  • CERNAIANU Mihai (an IV EA)

  • CRISAN Calin (an IV TC)

  • HARFAS Paul (an IV EA)

  • TARCE Mihai (an IV –Facultatea de Automatica si Calculatoare, SectiaCalculatoare)


insotiti si asistati de dl. Prof. dr. ing. TIPONUT Virgil.


 


Ceremonia de deschidere oficiala a concursului s-adesfasurat in amfiteatrul proaspat inaugurat “Joseph Schmidt”.



 


 


Tema propusa pentru concursul din acest an decatre presedintele juriului a fost una cel putin surprinzatoare : “C2CEOL PC - Second Life for PCs” – “Consumer 2 Consumer End of Life PC –Second Life for PCs”


Tema s-a referit la o posibilitate de a stopaajungerea PC-urilor folosite in tarile din lumea a 3-a unde sunt distruse inmod neecologic, producand daune mediului. Astfel s-a pus problema posibilitatiireutilizarii unui PC folosit, in cazul persoanelor care nu au nevoie de oputere de calcul ce o ofera PCurile de ultima generatie.


Primul task al concursului a fost o solutiepentru testarea atat hardware cat si software, de catre un potential cumparatornon-expert in domeniul IT al unui astfel de PC second hand. Testarea trebuiafacuta incercand obtinerea maximului de informatii din PC fara a avea acces lainteriorul unitatii centrale (daca procesorul a fost overclockat,supraincalzit, unitatea a suferit socuri, etc).



 



 


 


Al doilea task s-a referit la informatiile care sunt considerate importantede noi in a imbunatati valoarea sau evaluarea PC-ului second hand si la cum amintegra aceasta solutie. Solutia se presupunea a avea hardware sau softwareadditional care ar fi putut evalua intr-un anume fel PC-ul mai tarziu.


 


In cadrul taskurilor 3 si 4 trebuiau aduse propuneri pentru date ce ar fiputut fi culese, teste sau unelte de control care am fi dorit sa le folosim incadrul concursului dar timpul si resursele nu ne-au permis. Ultima cerinta eraprezentarea solutiei in cadrul unei expozitii


Solutia propusa de echipa afost impartita in 2 parti :


Solutia pentru task-ul 1 a constituit  - un produs soft - cd bootabil construit pe platforma Ubuntu , realizatmodular , unde se puteau vizualiza informatii despre fiecare componenta dinsistem( procesor, memorie, hard-disk, unitate optica, placa video, porturileexterne). Pe langa informatii se puteau realiza teste de performanta si stressale procesorului, memoriei, ratei de scriere/citire a hard-disk-ului,informatiile putand fi interpretate in functie de valori standard(de extemperatura max a procesorului si temperatura citita in urma testului destress)


                                                                    -    un sistem hardware condus de unmicrocontroller pic 16F690 ce avea atasat conectori pentru porturile serial , paralel,USB si ethernet ale PC-ului.


Softul comunica cu sistemul hardware in sensul urmator: in cadrul sectiuniide testare a porturilor , pentru fiecare port in parte se trimitea o secventade date care odata ajunsa in microcontroller acesta activa aprinderea unui ledverde (concluzie ca portul functioneaza) dupa care trimitea soft-ului o altasecventa incat functionarea corecta a portului sa fie afisata si pe ecran. Incazul nefunctionarii ledul ramanea in starea rosu iar testul era „failed”.Pentru portul USB se realiza si testarea tensiunii pentru a fi la valoareastandardului.


 


Solutia pentru task-ul 2 a presupus integrarea unui sistem cumicrocontroller dsPIC33 care era atasat „paralel” la PC, de unde se citeautensiunile aferente functionarii corecte, pulsatiile, varfurile de tensiune,numarul de porniri si cel al orelor de functionare a PC-ului, toateinregistrandu-se intr-o memorie EEPROM si fiind transmise prin portul serial inPC unde puteau fi de asemenea vizualizate in softul de pe CD-ul bootabil. Infelul acesta sistemul era monitorizat in permanenta iar eventualele problemelogate.


Acest „Blackbox” cum l-am denumit putea fi imbunatatit prin adaugarea desenzori suplimentari( de acceleratie pentru logarea socurilor, sau detemperatura in puncte critice), imbunatatiri care se puteau face daca timpul siresursele ne permiteau.


 


 


Festivitatea de premiere si incheiere a concursului s-a desfasurat inacelasi amfiteatru Joseph Schmidt”,dupa cateva discursuritinute de reprezentatii companiilor care au sponsorizat competitia (Apple,Microsoft, JustPlus) si rectorul universitatii gazda, d-l GRAUR Adrian.


 


 



           


Concurentii au fost sprijiniti de facultate prin decontarea cheltuielilor,achizitionarea unui sistem de dezvoltare performant (care va fi utilizat lacompetitie si in anii urmatori) si imprumutul echipamentelor de care au avutnevoie.


Este prima participare a facultatii noastre la acest concurs, de aceearezultatul obtinut este cu atat mai valoros: locul 3 din cele 13 echipeparticipante. Locul 1 a fost ocupat de echipa din Chisinau, iar locul 2 deechipa din Iasi.


Echipa doreste sa multumeasca facultatii pentru sprijinul acordat, inspecial d-lui Prof. Dr. Ing. GONTEAN Aurel si d-lui Prof. Dr. Ing. TiponutVirgil pentru coordonarea echipei si sprijinul acordat pe perioada concursului,si organizatorilor concursului, Universitatea “Stefan cel Mare” din Suceava,pentru conditiile impecabile de cazare si lucru pe care le-au oferit si pentruatentia cu care s-au ocupat de fiecare detaliu.



 Felicitari castigatorilor si mult succes participantilor la editiileviitoare Hard&Soft !


Clasamentul final si mai multe detalii pe http://www.hardandsoft.ro/